TOP GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS

 






Top 50 Biology Important GK QA

 (1) Gene therapy is the means to treat or even cure genetic and acquired diseases like _?

(A)  Cancer,

(B)  Smallpox,

(C)  Swine – flu,

(D)  Common cold

ANS – (A)

 

(2) In Germ line gene therapy, _ ?

(A)  Egg and sperm of the parents are changed,

(B)  Sperm of the parent are changed,

(C)  Egg of the parent are changed,

(D)  Egg and sperm of the parents are not changed

ANS – (A)

 

(3) Bio-chips will be useful in _ ?

(A)  Defence, Medicine,

(B)  Theatre, Medicine,

(C)  Defence, Air Force,

(D)  Navy, Medicine

ANS – (A)

 

(4) _ clones include identical twins?

(A)  Natural,

(B)  Artificial,

(C)  Induced,

(D)  Stem

ANS – (A)

 

(5) Biological computers will be developed using _ ?

(A)  Bio sensor,

(B)  Gene,

(C)  Bio-Chips,

(D)  Enzymes

ANS – (C)

 

(6) The word _________ refers only to living species?

(A)  Clone,

(B)  Gene,

(C)  Allele,

(D)  Vaccine

ANS – (A)

 

 

 

(7) _ are developed by employing techniques of bio-technology?

(A)  Micro chips,

(B)  Macro chips,

(C)  Auto chips,

(D)  Glass chips

ANS – (A)

 

(8) Biological signals are converted into electrical signal by _ ?

(A)  sensor,

(B)  scanner,

(C)  allele,

(D)  gene

ANS – (A)

 

(9) The Embryonic stem cells can be derived from _ which is developed by “invitro fertilization”?

(A)  late embryo,

(B)  early embryo,

(C)  embryo,

(D)  zygote

ANS – (B)

 

(10) Steroid drugs like prednisolone is produced from _ ?

(A)  Rhizopus,

(B)  Penicillium,

(C)  Aagaricus,

(D)  Bacteria

ANS – (A)

 

 

 

(11) Antibiotics are chemical substances derived from microbes like _ ?

(A)  Fungi, Algae,

(B)  Fungi, Bacteria,

(C)  Fungi, Virus,

(D)  Bacteria, Algae

ANS – (B)

 

(12) Bio-sensor is used in _ ?

(A)  Medicines and industry,

(B)  Industry and technology,

(C)  Medicine and aircraft,

(D)  Industry and aircraft

ANS – (A)

 

(13) Bio-sensor is a device consisting of immobilized layer of biological material such as _ ?

(A)  Enzyme, antibody, hormone, nucleic acids

(B)  Enzyme, gene, antigen, hormone

(C)  Nucleic acid, formic acid, acetic acid, tartaric acid

(D)  Hormone, nucleic acid, enzyme, gene.

ANS – (A)

 

(14) Bio-chemically significant enzymes are derived from _ ?

(A)  microbes,

(B)  macrobes,

(C)  insulin,

(D)  protein

ANS – (A)

 

(15) Mendel observed 7 pairs of contrasting characters in Pisum sativum, One of the Following which is not a part of that?

(A)  Tall and Dwart,

(B)  Yellow and Green seed colour,

(C)  Terminal and Axial flower,

(D)  Smooth and Rough stem

ANS – (D)

 

 

 

 

 

(16) Primitive men evolved in _ ?

(A)  Africa,

(B)  America,

(C)  Australia,

(D)  India

ANS – (A)

 

(17) _ is so vast and has great scope for different fields like agriculture, medicine, food industry etc?

(A)  Microbiology,

(B)  Embryology,

(C)  Bio-technology,

(D)  Cytology

ANS – (C)

 

(18) _ are suspensions of killed or live germs which is employed to induce the production of antibodies and bring forth immunity?

(A)  Vaccines,

(B)  Medicines,

(C)  Antibiotics,

(D)  Antigens

ANS – (A)

 

(19) _ are employed to kill the infectious germs and cure a disease?

(A)  Antigens,

(B)  Antibiotics,

(C)  Vaccines,

(D)  Vitamins

ANS – (B)

 

(20) Which of the following is inheritable?

(A)  An altered gene in sperm,

(B)  An altered gene in testes,

(C)  An altered gene in Zygote,

(D)  An altered gene in udder cell

ANS – (C)

 

 

 

(21) Theory of natural selection was proposed by _ ?

(A)  Charles Darwin,

(B)  Hugo de Vries,

(C)  Gregor Johann Mendel,

(D)  Jean Baptiste Lamarck

ANS – (A)

 

(22) _ is called as ‘Father of Genetics’?

(A)  Charles Darwin,

(B)  Hugo de Vries,

(C)  Gregor Johann Mendel,

(D)  Jean Baptiste Lamarck

ANS – (C)

 

(23) The men like Hominids who walked into Eastern Africa were measured to be _ ?

(A)  Taller than four feet,

(B)  Not taller than four feet,

(C)  Three feet,

(D)  Measured in Inches

ANS – (B)

 

(24) The meat eaters who existed 1.5 million years ago were called _ ?

(A)  Homo habilis,

(B)  Hominids,

(C)  Homo erectus,

(D)  Homo sapiens

ANS – (C)

 

(25) The term vaccine was coined by _ ?

(A)  Dr. Ian Wilmut,

(B)  Edward Jenner,

(C)  Charles Darwin,

(D)  Alexander Flemming

ANS – (B)

 

(26) _ cell culture is similar to that of embryonic stem culture?

(A)  Somatic stem,

(B)  Stem,

(C)  Gene,

(D)  Gametic

ANS – (A)

 

(27) Fertilization made artificially in the laboratory is called _ ?

(A)  Invitro fertilization,

(B)  Cloning,

(C)  External fertilization,

(D)  Blastula

ANS – (A)

 

(28) Bio-technologically synthesized vitamin B12 is used to cure _ ?

(A)  Anaemia,

(B)  Tuberculosis,

(C)  Pernicious anaemia,

(D)  Cancer

ANS – (B)

 

(29) _ are the most unspecialized mass of cells?

(A)  Stem cells,

(B)  Root cells,

(C)  Hair cells,

(D)  Cells

ANS – (A)

 

(30) The _ clones are developed by nuclear transfer into the host cell?

(A)  Artificial,

(B)  Natural,

(C)  Identical,

(D)  Dissimilar

ANS – (A)

 

(31) The induced clones are developed by _ into the host cell?

(A)  Nuclear transfer,

(B)  Gene transfer,

(C)  Cell transfer,

(D)  Antigen transfer

ANS – (A)

 

(32) Somatic gene therapy _ ?

(A)  affects sperm,

(B)  affects egg,

(C)  affects progeny,

(D)  affects body cell

ANS – (D)

 

 

 

(33) Dolly was developed in the year _ ?

(A)  August 1982,

(B)  July 1996,

(C)  July 1994,

(D)  September 1974

ANS – (B)

 

(34) The nucleus of udder cell which was used to develop Dolly was taken from _ ?

(A)  Six year old Finn Dorset white sheep,

(B)  Seven year old white sheep,

(C)  Six year old goat,

(D)  Five year old cow

ANS – (A)

 

(35) Vaccines are substances that confer immunity against _ ?

(A)  All kind of diseases,

(B)  Communicable diseases,

(C)  Specific diseases,

(D)  Non communicable diseases

ANS – (C)

 

(36) _ vitamin is synthesized bio-technologically?

(A)  B12,

(B)  B6,

 

(C)  B2,

(D)  B

ANS – (A)

 

(37) The paternal and maternal genetic material which influences the traits is _ ?

(A)  RNA,

(B)  m-RNA,

(C)  DNA,

(D)  t-RNA

ANS – (C)

 

(38) The first ever scientific experimental study on heredity was worked out between the years _ ?

(A)  1801 – 1807

(B)  1812 – 1842

(C)  1838 – 1871

(D)  1822 – 1884

ANS – (D)

 

(39) The first experiment of Mendel considering the inheritance of a single trait is called _ ?

(A)  Hybrid cross,

(B)  Monohybrid cross,

(C)  Polyhybrid cross,

(D)  Dihybrid cross

ANS – (B)

 

(40) Monoclonal anti-bodies are the anti-bodies produced by_______ cells.

(A)  cloned,

(B)  fertilized,

(C)  stem,

(D)  embryo

ANS – (A)

 

 

 

 

 

(41) _ anti-bodies are now used for treatment of cancer?

(A)  Monoclonal,

(B)  Diclonal,

(C)  Natural,

(D)  Artificial

ANS – (A)

 

(42) _ are a type of derived lipids?

(A)  Steroids,

(B)  Vaccines,

(C)  Vitamins,

(D)  Antibodies

ANS – (A)

 

(43) Insulin dependent diabetes is caused by the degeneration of beta cells due to a _ ?

(A)  gene,

(B)  alleles,

(C)  defective gene,

(D)  gene set

ANS – (C)

 

 

 

(44) Gene therapy is used to treat defects in _ ?

(A)  Somatic cell,

(B)  Organ,

(C)  Tissue,

(D)  Reproductive Cell

ANS – (A)

 

(45) The converts biological signal into an electrical signal?

(A)  Scanner,

(B)  sensor,

(C)  chips,

(D)  traits

ANS – (B)

 

(46) Amylase is derived from _ of bacteria?

(A)  Proteins,

(B)  Insulin,

(C)  Amyloproteins,

(D)  Hormones

ANS – (C)

 

(47) The theory of Use and Disuse was proposed by _ ?

(A)  Lamarck,

(B)  Mendel,

(C)  Darwin,

(D)  Jenner

ANS – (A)

 

(48) Odour, freshness and taste of food can be measured by using _ ?

(A)  Bio-Chips,

(B)  Bio-sensor,

(C)  Biotic signals,

(D)  Bio-technology

ANS – (B)

 

 

 

(49) Production of any toxin in the body due to infection can be detected by _ ?

(A)  Bio-sensor,

(B)  Bio-signals,

(C)  Bio-technology,

(D)  Bio-chips

ANS – (A)

 

(50) The somatic stem cells are derived from source such as _ ?

(A)  Bone marrow, embryos, amniotic fluid and umbilical cord

(B)  Embryos, bone, knee, foetus

(C)  Bone marrow, fluid, umbilical cord, joint cells

(D)  Embryo, foetus, umbilical cord, fluid

ANS – (A)

 


Post a Comment

Previous Post Next Post